Detský folklórny súbor Ďumbier oslávi 45 rokov založenia

23.11.2013 Liptovský Mikuláš

21.11.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – K histórii Slovákov patria odjakživa ľudové piesne, tance a porekadlá. Jedným z nositeľov a šíriteľov kultúrneho dedičstva našich predkov je Detský folklórny súbor Ďumbier z Liptovského Mikuláša, ktorý už 45 rokov vychováva najmladšie generácie tanečníkov, spevákov a hudobníkov.
Detský folklórny súbor (DFS) Ďumbier sa tradíciu detských piesní, tancov, zvykov a hier snaží uchovávať bezprostrednosťou a veselosťou svojich vystúpení a rozdávať tak radosť a dobrú pohodu divákom nielen doma, v blízkom okolí, ale aj za hranicami Slovenska. „Niekedy to bol doslova 'život na kolesách', ktorý prináša množstvo kontaktov s 'náhradnými' rodinami, novým prostredím, zvykmi a tiež uplakané rozlúčky na obidvoch stranách,“ zaspomínala si umelecká vedúca a choreografka Ľudmila Štrkolcová, ktorá stojí pri súbore od jeho založenia v roku 1969.
„V čase Československa sme išli na zájazd do vtedy kapitalistického Anglicka. Rodičia pozháňali pre deti valuty a ukryli ich do jedného z krojov. Na zdesenie celého súboru sa colník rozhodol kontrolovať práve tento. S hrôzou v očiach som sa prizerala a rozhodla sa konať. Rázne som colníkovi vysvetlila, že kroj môže pokrčiť alebo poškodiť, a tak si to po krátkom zaváhaní rozmyslel a valuty boli zachránené,“ uviedla jednu z množstva veselých príhod Ľ. Štrkolcová, ktorá svojich zverencov previedla pódiami 18 krajín sveta, medzi inými aj v Bulharsku, Rusku, Anglicku, Belgicku, Holandsku, Taliansku, Francúzku, Grécku, Turecku, Chorvátsku a Srbsku.
V súbore pôsobia deti od päť do pätnásť rokov. Práve im vďačí súbor za zisk hlavných cien na celoslovenských festivaloch aj v Poľsku. Súbor je neodmysliteľnou súčasťou medzinárodného folklórneho festivalu vo Východnej a niekoľkokrát ich bolo vidieť a počuť v Slovenskej televízii a v Slovenskom rozhlase.
K 45. výročiu založenia pripravil súbor Ďumbier podujatia, na ktorých si s verejnosťou a svojimi bývalými členmi zaspomínajú na roky minulé pod názvom Kroky rokmi. V piatok 22. novembra o 17:00 h v liptovskomikulášskom Dome kultúry bude môcť verejnosť vidieť prierez tvorbou a pôsobením súboru a v sobotu 23. novembra o 17:00 h sa na jednom pódiu stretnú súčasní i bývalí členovia.


Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu MsÚ
 

Vyberte región